Зеленський має намір взяти участь в урочистостях в Нормандії – Politico

by Max

Президент України Володимир Зеленський має намір взяти участь в урочистостях з нагоди 80-річчя висадки союзників у Нормандії наступного місяця у Франції, а потім у зустрічі G7 в Італії, повідомляє видання Politico з посиланням на дві людини, знайомі з плануванням.

Як зауважує видання, плани Зеленського особливо примітні, оскільки нещодавно він скасував закордонні поїздки після початку великого наступу Росії на Харківщині. Але Україна також відчайдушно потребує постійної підтримки та глобальної уваги, і ця поїздка дасть йому можливість зустрітися зі світовими лідерами, включно з президентом Джо Байденом, щоб обговорити інтереси своєї країни.

Розклад українського президента завжди може змінитися, підкреслили обидва джерела, але якщо все піде за планом, очікується, що Зеленський використає цю поїздку, щоб закликати Захід до більшої військової підтримки та попросити НАТО збивати російські ракети, як це зробили Сполучені Штати та Великобританія під час атаки Ірану на Ізраїль.

Читайте також: У Держдепартаменті відповіли, чому союзники не захищають Україну від ракет і дронів, як Ізраїль

Зеленський також проситиме США та європейські країн конфіскувати російські активи для допомоги у фінансуванні оборони та можливої реконструкції України.

Присутність українського президента у Франції матиме величезний символічний резонанс, зауважує Politico.

Світові лідери зберуться на узбережжі Нормандії, де 80 років тому майже 133 000 військ із США, Великобританії та союзних держав висадилися на європейському материку, щоб перемогти нацистську Німеччину – найбільше десантне вторгнення у військовій історії.

Французька сторона також запросила представників Росії на церемонію святкування 80-річчя висадки союзників у Нормандії, Володимира Путіна не запрошували через війну Росії в Україні. У французькому парламенті це рішення пояснили «довгою історією» взаємин із Росією.

Новини по темі