Німеччина та Польща посилять координацію допомоги Україні – Шольц і Туск

by Max

Німеччина та Польща домовилися посилити присутність НАТО на східному фланзі та координацію допомоги Україні. Відповідні заяви зробили канцлер ФРН Олаф Шольц та прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск на зустрічі у Варшаві 2 липня.

Обидві країни також заявили, що поглиблюватимуть співпрацю, зокрема, в ремонті та обслуговуванні танків «Леопард-2».

Канцлер Німеччини разом із міністрами прибув із візитом до Польщі вперше за шість років. Сам Шольц був у Варшаві востаннє 2021 року.

Відносини між країнами були напруженими під час перебування при владі в Польщі консервативної партії «Право і справедливість». Торік посаду прем’єр-міністра Польщі обійняв Дональд Туск, а до влади прийшла проєвропейська коаліція.

Видання Politico перед зустріччю Шольца та Туска писало, що Берлін погодиться виплатити компенсації жертвам нацистських злочинів часів Другої світової війни. Але під час зустрічі у Варшаві Шольц цього не запропонував, зазначивши, що Німеччина прагнутиме надати підтримку постраждалим. Крім того, ухвалено рішення збудувати в Берліні польсько-німецький будинок та створити меморіал польським жертвам німецької окупації. Туск зауважив, що виплата репарацій не компенсує втрати Другої світової війни, але це не має бути приводом для дипломатичних воєн.

Новини по темі