Чехи менше підтримують членство України в ЄС, ніж угорці – опитування

by Max

Підтримка надання статусу кандидата на членство в ЄС Україні серед населення Чехії нижча, ніж серед угорців, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода у Брюсселі з посиланням на опитування «Євробарометр», проведене в країнах-членах Євросоюзу у квітні 2024 року.

Лише 37% опитаних у Чехії, відповіли, що згодні з діями свого уряду та ЄС щодо надання Україні статусу кандидата, натомість серед угорців цей показник сягнув 42%. Серед країн із найменшою підтримкою приєднання України до блоку є також Болгарія та Кіпр (43% та 42% відповідно). Найбільша підтримка у Швеції (87%) та Португалії (83%).

Середній показник по країнах ЄС у підтримці України на шляху до ЄС – 60%, стільки ж європейського населення підтримує і надання зброї Україні.

Найбільше населення ЄС підтримує надання Україні гуманітарної допомоги – з цим погоджуються 87% опитаних, а також прихистку українським біженцям (83%).

Порівняно з опитуваннями, які проводилися навесні 2023 року, підтримка України серед населення ЄС незначно знизилася – на один чи кілька відсоткових пунктів по кожному з показників.

Водночас спостерігається зростання підтримки витрат на зброю та посилення оборонної спроможності Євросоюзу – 77% опитаних у квітні 2024 року виступають за спільну політику оборони та безпеки між країнами ЄС.

Новини по темі