Столтенберґ і Зеленський обговорили підготовку до саміту НАТО

by Max

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґа і президент України Володимир Зеленський обговорили остаточну підготовку до саміту альянсу, який відбудеться у Вашингтоні у липні.

Як повідомляє пресслужба альянсу, на саміті посилення підтримки України стане пріоритетом для лідерів країн НАТО.

«Я думаю, що ми дійсно на шляху до дуже хорошого саміту НАТО для України і для НАТО», – заявив Столтенберґ на початку зустрічі з Зеленським.

Генеральний секретар очікує, що члени альянсу погодяться на те, що НАТО візьме на себе провідну роль у координації і наданні безпекової допомоги і тренувань для України.

Як повідомляє Офіс президента за підсумками цієї зустрічі Столтенберґа і Зеленського, Україна очікує рішення щодо посилення ролі НАТО в координації безпекової допомоги, тренувань українських військових та довгострокових фінансових зобов’язань союзників для забезпечення стабільної підтримки.

Саміт НАТО відбудеться 9-11 липня цього року у Вашингтоні. Як очікується, на саміті НАТО запевнить Україну у військовій, політичній і фінансовій підтримці, а також перебере на себе координацию безпекової допомоги Києву, яка зараз надається під проводом США у форматі «Рамштайн».

У рамках саміту відбудеться засідання Ради Україна-НАТО на найвищому рівні. За даними міжнародної преси, західні партнери просять Київ не завищувати очікування щодо перспектив членства України в Альянсі.

Україна, яка бореться з російським вторгненням, чітко дала зрозуміти, що її мета – стати членом НАТО. Київ і деякі його союзники в НАТО, особливо у Східній Європі, наполягають на запрошенні до членства, хоча й визнають, що Україна не може вступити до НАТО, перебуваючи в стані війни.

Новини по темі