США та Ізраїль ведуть переговори з Києвом про надання Україні до 8 систем Patriot

by Max

США, Ізраїль та Україна ведуть переговори про постачання Києву до восьми систем протиповітряної оборони Patriot, що значно покращить здатність протистояти російським ударам. Про це повідомляє видання Financial Times з посиланням на п’ятьох осіб, поінформованих про переговори.

Хоча ця угода ще не є остаточною, вона, ймовірно, передбачатиме, що системи Patriot спочатку будуть відправлені з Ізраїлю до США, а потім – до України.

Як пише FT, рамки угоди, яка ознаменує зміну у відносинах Ізраїлю з Москвою, обговорювалися між міністрами і високопоставленими чиновниками трьох країн.

Читайте також: CША мають намір призупинити всі відкриті замовлення на Patriot через потреби України – FT

У квітні Ізраїль заявив, що почне виводити з експлуатації вісім батарей Patriot, яким вже понад 30 років, і замінювати їх на більш сучасні системи.

Але батареї, які використовувалися в поточній війні Ізраїлю з «Хамасом»(угруповання, яке визнане терористичним у США та ЄС), ще не були виведені з експлуатації через побоювання, що напруженість у відносинах з підтримуваним Іраном бойовим угрупуванням Хезболла може перерости в повномасштабну війну.

Якщо така передача відбудеться, це означатиме суттєві зміни в обороноздатності України, зауважує видання Financial Time.

Президент України Володимир Зеленський на Конференції з відновлення України у Берліні 11 червня заявив, що Україна потребує щонайменше сім систем Patriot для закриття основних міських агломерацій від ударів Росії.

Новини по темі