Спільне комюніке за підсумками Саміту миру підписали 80 країн і чотири організації

by Max

80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру – міжнародної конференції для пошуку шляхів мирного врегулювання збройного конфлікту між Росією та Україною.

Серед країн, які підписали документ, є Туреччина. Раніше міністр закордонних справ цієї країни Хакан Фідан висловився за присутність Росії на мирній конференції. Водночас серед підписантів немає Саудівської Аравії, чільний дипломат якої закликав сторони до «важких компромісів».

Також не підписали комюніке Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія та Об’єднані Арабські Емірати.

За повідомленням агенції Reuters, у тексті комюніке йдеться, що війна Росії проти України продовжує викликати масштабні руйнування та страждання, а також створювати ризики для багатьох регіонів світу. Учасники саміту нагадують про резолюції Генеральної асамблеї ООН, які засудили російську агресію.

Вони підтверджують свою відданість принципам захисту суверенітету та територіальної цілісності будь-яких держав, зокрема України, у міжнародно визнаних кордонах. Учасники саміту окреслили свою згоду щодо кількох аспектів.

По-перше, це необхідність гарантування безпеки у сфері використання ядерної енергії – в тому числі на Запорізькій АЕС, яка має працювати відповідно до вимог МАГАТЕ та під його наглядом.

По-друге, задля підтримки глобальної продовольчої безпеки необхідно гарантувати безпеку торговельного судноплавства в Чорному та Азовському морях. Атаки на торговельні судна та цивільні торгові порти неприйнятні, а продовольча безпека не має використовуватися у військових цілях.

По-третє, всі військовополонені повинні бути звільнені шляхом обміну «всіх на всіх». Усі депортовані чи незаконно переміщені українські діти та дорослі цивільні особи мають повернутися додому.

У комюніке йдеться, що держави і організації, які підписали його, готові в майбутньому робити конкретні зусилля для досягнення зазначених цілей.

Новини по темі