Президент Болгарії відмовився від участі в саміті НАТО через позицію щодо підтримки України

by Max

Президент Болгарії Румен Радев відмовився очолити або доєднатися до делегації країни на липневому саміті НАТО у Вашингтоні через позицію щодо допомоги Україні.

У своїй заяві він зазначив, що з першого дня війни в Україні «рішуче засуджує російську агресію» і завжди підтримував «всі елементи колективного підходу для забезпечення безпеки, покращення оборонних спроможностей, реалізації регіональних планів альянсу».

«При цьому я не приймаю деякі положення рамкових позицій, прийнятих Радою Міністрів (болгарський уряд – ред.), щодо зобов’язань, які бере наша країна щодо війни в Україні. У зв’язку з цим я не приймаю пропозицію уряду очолити делегацію Болгарії та взяти участь у нараді глав держав і уряду у Вашингтоні», – заявив Радев.

За даними болгарської служби Радіо Свобода, про які рамкові позиції йдеться, не повідомляють ні в адміністрації президентства, ні в Раді міністрів.

Болгарська служба звертає увагу, що Румен Радев давно захищає тих , хто дотримується позицій Кремля щодо війни в Україні – що надання військової допомоги Києву лише затягує конфлікт, а прихильники допомоги є «розпалювачами війни».

Це суперечить офіційній позиції Болгарії. Попередні чергові уряди, а також парламентська більшість підтримали зусилля Києва щодо захисту від російської військової агресії та схвалювали кілька рішень про надання військової допомоги Україні.

Читайте також: Столтенберґ і Зеленський обговорили підготовку до саміту НАТО

Саміт НАТО відбудеться 9-11 липня цього року у Вашингтоні. Як очікується, на саміті НАТО запевнить Україну у військовій, політичній і фінансовій підтримці, а також перебере на себе координацию безпекової допомоги Києву, яка зараз надається під проводом США у форматі «Рамштайн».

Новини по темі