Безпекова угода між Польщею і Україною «майже готова» та буде підписана до Саміту НАТО – Туск 

by Max

У п’ятницю, 28 червня, у Брюсселі прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що безпекова угода між Польщею та Україною «майже готова» і буде підписана до Саміту НАТО, який стартує 9 липня.

«Це не гарантії безпеки, а такі зобов’язання країн перед Україною для спільної безпеки і наша угода майже готова. Багато країн вже підписали такі двосторонні угоди, хоча б під час цього саміту наступні дві країни підписали ці зобов’язання щодо України. Відомо, що Україна хотіла б більше і конкретніше, це зрозуміло. Я мушу зважити спільно з міністром оборони дуже ретельно, як можемо й надалі допомагати Україні, але жодним часом не хочемо і не можемо ослабити оборонні можливості Польщі. І тут є до обговорення кілька деталей», – сказав Туск.

За словами прем’єра, «Польща й надалі підтримуватиме Україну, але не коштом своєї безпеки».

«Не завжди легкі розмови з президентом Зеленським, але я сказав цілком чітко: «будемо допомагати, бо ваша безпека – це є наша безпека, але не зробимо нічого, що ослабить безпосередньо нашу безпеку. Говоримо тут про винищувачі, про те озброєння, яке іноді так само потрібне Польщі як і Україні. Тут я буду дотримуватися нашої лінії», – додав польський прем’єр.

Водночас у Міністерстві закордонних справ Польщі Радіо Свобода повідомили, що робота над польсько-українською угодою про співробітництво у сфері безпеки «саме фіналізується».

«Текст угоди доповнює зміст Декларації G7 про підтримку України, укладеної у Вільнюсі 12 липня 2023 року, до якої Польща приєдналася за рішенням прем’єр-міністра Дональда Туска 22 січня 2024 року. Її метою є подальший розвиток співпраці у сфері безпеки та підтримки України перед російською агресією, а також підкреслення незмінної підтримки Польщею членства України в НАТО і ЄС», – йдеться у коментарі МЗС Польщі.

Раніше, 20 червня польський депутат і голова ради з питань співпраці з Україною Павел Коваль повідомив, що угода України та Польщі про гарантії безпеки «незабаром буде готова». Робота над безпековою угодою» «прискорюється», зазначив політик.

Після підписання безпекових угоди з Японією, Італією та США президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ готує підписання таких угод ще з 10 країнами.

За даними Офісу президента, станом на кінець травня Україна підписала безпекових угод, у яких зафіксовано понад 23 мільярди доларів військової та фінансової підтримки.

Загалом Київ уже підписав 17 безпекових угод у межах декларації про підтримку України, ухваленої у Вільнюсі в липні 2023 року країнами «Групи семи».

Новини по темі