Євросоюз поверне мита на яйця та цукор із України – FT

by Max

Євросоюз планує оголосити про повернення мит на яйця та цукор із України, щоб «заспокоїти» фермерів, які протестували в європейських країнах, повідомляє Financial Times із посиланням на джерела.

FT нагадує, що минулого тижня відновлене мито у розмірі 89 євро за тонну українського вівса, яке діятиме до червня 2025 року. Аналогічні рішення щодо цукру та яєць планується оголосити 28 червня.

На початку квітня країни ЄС домовилися до червня 2025 року продовжити режим безмитного ввезення українських харчових продуктів, запроваджений після повномасштабного російського вторгнення. Але через протести фермерів до рішення внесені зміни. Євросоюз вирішив, що запровадить мито на українські яйця, цукор, овес, кукурудзу, мед, крупи, якщо обсяг імпорту цієї продукції перевищить середній показник за 2022 та 2023 роки. Мита на овес уже повернули саме на цій підставі, зазначає FT.

Передбачається, що мита на українську продукцію встановлять у розмірі 419 євро за тонну білого цукру, 339 євро за тонну цукру-сирцю і 30 центів за кілограм яєць.

Євросоюз вирішив скасувати мита та квоти на імпорт українських харчових продуктів у червні 2022 року для підтримки сільгоспвиробників. Тоді ж набрала чинності угода про спрощення вантажних перевезень між ЄС та Україною. Це рішення спровокувало приплив дешевої української продукції насамперед до сусідніх країн, у відповідь там розпочалися протести. Фермери скаржилися, що надлишок українського імпорту витісняє їхню продукцію з ринку.

Новини по темі