Україна отримала від ЄС 1,9 мільярда євро за планом Ukraine Facility

by Max

Україна 27 червня отримала від ЄС транш безумовного фінансування в 1,9 мільярда євро за планом Ukraine Facility, повідомило Міністерство фінансів.

«Від початку повномасштабної війни ЄС надав Україні майже 35 мільярдів євро прямої бюджетної допомоги. Ці кошти сприяли підтримці макроекономічної стабільності, а також дозволяють забезпечувати фінансування пріоритетних бюджетних потреб», – заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Раніше отримання Україною цих коштів до кінця червня анонсувала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн – під час конференції з відновлення України в Берліні.

У травні представники України і ЄС підписали рамкову угоду щодо фінансування з боку ЄС в рамках реалізації Ukraine Facility. За даними Мінекономіки, ця угода визначає практичні параметри фінансової підтримки в рамках Ukraine Facility – це інструкція, за якою здійснюватиметься координація, моніторинг, звітування та багато іншого.

Рада Європейського союзу 14 травня ухвалила план для Ukraine Facility, що визначає наміри уряду України щодо відновлення, реконструкції та модернізації країни, а також реформи, які він планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС протягом наступних чотирьох років. Цей крок дозволив розпочати регулярні виплати в рамках Фонду для України на 50 мільярдів євро.

Україна вже отримала два транші в рамках Ukraine Facility. Прем’єр України Денис Шмигаль заявляв, що загалом цього року Київ очікує в межах цієї програми отримати 16 млрд євро.

Новини по темі