У ЗСУ заявили, що Росія посилює атаки із застосуванням заборонених хімічних речовин

by Max

Україна звинуватила Росію в посиленні атак на передовій із використанням заборонених небезпечних хімікатів, включаючи сльозогінний газ.

24 червня українські військові заявили, що в травні зафіксували 715 випадків застосування російськими військовими боєприпасів, що містять «небезпечні хімічні сполуки». Як зазначили у командуванні Сил підтримки Збройних сил України, ця цифра означає збільшення на 271 випадок порівняно з попереднім місяцем.

Читайте також: Росія застосовує проти ЗСУ хімічну зброю: реакція світу «має бути набагато більшою»

Державний департамент США 1 травня звинуватив Росію у використанні хімічної речовини хлорпікрін проти українських військових на порушення Конвенції про заборону хімічної зброї. Це сталося, коли Держдепартамент оголосив про санкції щодо Росії, у тому числі проти військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту Збройних сил РФ. Посол Росії у США заперечив звинувачення, назвавши їх «голослівними».

Станом на січень 2024 року, за даними Генштабу ЗСУ, Росія від початку широкомасштабного вторгнення застосувала хімічну зброю в Україні щонайменше 626 разів.

Наприкінці грудня минулого року один із випадків підтвердили в американському Інституті вивчення війни (ISW). Аналітики звернули увагу на 810-ту бригаду морської піхоти ЧФ РФ, що «навмисно використовує хімічну зброю проти українських військ, що є очевидним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, учасником якої є Росія».

Новини по темі