Столтенберґ каже, що Україна має право знищувати ракетні установки, з яких обстрілюють Харків

by Max

Україна має «повне право» на знищення ракетних установок, з яких Росія завдає ударів по території Харкова та області, йдеться у заяві генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа в ефірі телемарафону.

«Маємо не забувати, що ця війна розвʼязана Росією як агресором. РФ окупувала частину території України. Україна має право на самозахист. Це право включає можливість знищувати військові цілі на території Росії. Ми надали 99% військової допомоги Україні, хоча поки накладені певні обмеження на використання цього озброєння», – сказав Столтенберґ.

Генсек НАТО заявив, що «невдовзі Альянс послабить ці обмеження у звʼязку з наступом РФ у Харківській області».

«Росіяни атакують зі своєї території і Україна має право знищувати ракетні установки, з яких обстрілюють Харків. Обмеження поступово скасовуються, і це допоможе українцям захищатися», – відповів генсек НАТО.

Він також зауважив, що НАТО не надсилатиме своїх військових в Україну, оскільки «не є стороною конфлікту».

«НАТО від самого початку заявило, що підтримує Україну. Країни Альянсу домовилися, що здійснюватимуть підготовку українських військових, проте НАТО завжди підкреслює, що ми не є стороною конфлікту. Тому ми не посилаємо наші війська в Україну», – відповів Столтенберґ.

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберґ визнав, що затримка у підтримці України мала «серйозні наслідки і ми повинні зробити все, щоб цього знову не сталося». Столтенберґ також запропонував членам альянсу надавати Україні щонайменше 40 мільярдів євро військової підтримки щороку протягом необхідного часу.

Засідання Ради Україна – НАТО проходило 13-14 червня. У зустрічі також брав участь міністр оборони України Рустем Умеров, який поінформував членів альянсу про ситуацію на полі бою.

Новини по темі