Щонайменше 45 тисяч за 2023 рік – демографи про вбитих на війні росіян

by Max

У 2023 році на війні, яку Росія веде проти України, загинули щонайменше 45 тисяч росіян. Це приблизно вдвічі більше, ніж роком раніше, пише 27 червня з посиланням на останні дані Росстату (Федеральної служби державної статистики) видання «Важные истории».

Загалом за перші два роки повномасштабного вторгнення загинуло понад 70 тисяч російських чоловіків. «Важные истории» зазначають, що оцінили втрати на основі методу надмірної смертності.

Демографи у розмові з редакцією за умов анонімності припустили, що ці підрахунки – лише мінімально можливе число загиблих на війні. Це пов’язано з тим, що смерть можуть зафіксувати як у регіоні проживання людини, так і в тому місці, де вона загинула, наприклад, на окупованих територіях України. При цьому Росстат не оприлюднює дані про смертність в окупованих українських регіонах. Зниклі безвісти теж не потрапляють до офіційної статистики, йдеться у публікації.

Власний підрахунок загиблих з початку вторгнення ведуть російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона». У їхньому останньому зведенні в середині червня повідомлялося, що журналісти підтвердили загибель 56 452 російських військових з початку повномасштабної війни проти України. Кореспонденти видань разом із командою волонтерів складають поіменний список підтверджених втрат. Інформація збирається за відкритими даними: із повідомлень регіональної влади, некрологів у соцмережах, публікацій у ЗМІ – і потім перевіряється ще раз.

Новини по темі