МОН змінило правила вступу на аспірантуру в 2024 році. Це пов’язано з мобілізацією

by Max

Міністерство освіти і науки змінило правила вступу на аспірантуру в 2024 році.

«Не є таємницею, що в останні два роки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, які раптом згадали, що їм треба друга чи третя вища освіта, аспірантура чи докторантура. Жага до знань – це чудово. Фіктивне навчання – ні. Тож змінюємо правила вступу на аспірантуру у 2024», – написав міністр освіти Оксен Лісовий у фейсбуці.

За його словами, до початку повномасштабної війни щороку на аспірантуру (і бюджет, і контракт) вступали близько 7-8 тисяч людей, цього року для складання ЄВІ – обов’язковий тест для вступу до аспірантури – зареєструвалися 246 189 осіб.

«79% з них – це чоловіки, серед яких майже половина претендує на вступ до аспірантури. А якщо конкретніше – 91 561 особа призовного віку», – додав міністр.

Відтак МОН у 2024 році скасувало вступ на денну форму навчання за контрактом та відкоригувало правила щодо поновлення навчання в аспірантурі.

«Вступ в аспірантуру в цьому році здійснюватиметься виключно за державним замовленням, водночас що бюджетних місць стане вдвічі більше, щоб дати можливість всім, хто насправді бажає здобути ступінь доктора філософії (а не просто уникнути мобілізації через аспірантуру), це зробити з повною підтримкою від держави», – повідомили в міністерстві, уточнивши, що вступ на навчання в аспірантурі за контрактом цього року буде можливий лише на заочній та вечірній формах.

У МОН зазначають, що зберігається ЄВІ (єдиний вступний іспит) для всіх вступників в аспірантуру, але змінюється вага його компонентів під час розрахунку конкурсного бала. Зокрема, щодо ЄВІ в частині іноземної мови, то оцінка вступника може не враховуватися в конкурсному балі під час вступу в аспірантуру – це вирішуватиметься на розсуд закладу / установи, що може врахувати іспит з іноземної мови або встановити власний іспит.

Новини по темі