Міненерго повідомило про знеструмлення через удари РФ на сході і на Чернігівщині

by Max

На сході України через російський удар по одній із високовольтних підстанцій були знеструмлення побутових споживачів, а також сталися перебої в русі поїздів, повідомило 15 червня Міністерство енергетики України.

«Споживачів частково заживлено, тривають відновлювальні роботи», – йдеться в повідомленні.

У Міненерго також зазначили, що в Чернігівській області загарбники обстріляли повітряну лінію обленерго, і через це були знеструмлені 1765 абонентів у 12 населених пунктах.

У міністерстві нагадали, що через дефіцит генерації, причиною якого є масовані російські атаки на енергетичні об’єкти, 15 червня застосування графіків погодинних відключень заплановане з 8:00 до 23:00.

«Відключень не передбачено для підприємств критичної інфраструктури, а також підприємств, які імпортують 80% електроенергії для своїх потреб відповідно до урядової постанови», – заявили у відомстві.

У Міненерго повідомили, що вранці 15 червня Україна на запит Польщі отримувала надлишки електроенергії з енергосистеми цієї країни.

Читайте також: «Енергоатом»: найближчими днями у ремонт виведуть енергоблок, можливе збільшення дефіциту в енергосистемі

Напередодні голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький в інтерв’ю «Українській правді» попередив, що наступного тижня ситуація в українській енергосистемі буде відчутно складнішою, ніж цього.

За його словами, уникнути відключень побутових споживачів не вдасться через два фактори: це прогнозоване зростання енергоспоживання через повернення спеки і виведення в ремонт чергового енергоблоку АЕС.

Українські енергетичні обʼєкти упродовж останніх місяців регулярно зазнавали ударів російських ракет і дронів. За даними «Укренерго», вимушені відключення електроенергії – наслідок шести комбінованих цілеспрямованих атак РФ на українську енергосистему. Електроенергії значно не вистачає для покриття потреб всіх споживачів.

Раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що внаслідок масованих ракетних атак РФ у березні знищено 80% теплової генерації. У Міненерго повідомляли, що через масштабні обстріли енергетичної інфраструктури після 22 березня 2024 року Україна втратила близько 9 ГВт потужностей. Зокрема, дуже постраждали теплові електростанції державної компанії «Центренерго» і гідроелектростанції «Укргідроенерго».

Новини по темі